Знаменити Митровчани

Александар Аца Деспотовић

Рођен 17.04.1933.године  у Косовској Митровици у којој је завршио основну школу и Српску државну гимназију, а у Пећи средњу економску школу. Цео радни век провео је у “ Трепчи“ радећи на финансијским пословима.

Један је од организатора културног живота у Косовској Митровици. Почетком шездесетих година  с албанским песником Тефиком Бехрамијем основао је Књижевни клуб „Трепча“ …

Миомир Мики Јовановић

Рођен 17.03.1963. године у Косовској Митровици.

Био је радник Управе за трезор у служби за платни промет Народне банке Србије.

Био је председник „Удружења  младих уметника Митрикс“ и члан управе Кљижевног друштва Косова и Метохије.

Објавио је три књиге поезије. Награђен је “ Песничком повељом“ Књижвног клуба „Карађорђевић“ и специјалном повељом „ЈУ поет феста“ у Суботици….

Сава Ганић

Рођен у Белој Паланци у којој је и почео да игра фудбал. а наставио је у Железничару из Ниша, Слободи из Тузле и Трепчи из Косовске Митровице, где сенакон престанка активног играња фудбала почео да гради тренерску каријеру. Упоредо је радио и као наставник физичког васпитања у Митровачким основним и средњим школама …

Оливер Ивановић

Рођен је 1. априла 1953. године од оца професора историје Богдана и мајке професорке српског језика и књижевности Олге у селу Рзнић код Дечана.

Завршио је основну школу, као и машинско-техничку стручну средњу, у Титовој Митровици (данашња Косовска Митровица) Његова породица је пореклом из Црне Горе, из племена Кучи. Његови родитељи су након смрти, по њиховој жељи сахрањени у Подгорици….

Др. Месуд Меско Џековић

Рођен 14.01.1961.у Косовској Митровици.

Основну и средњу школу је завршио у Косовској Митровици, Медицински факултет на Универзитету у Приштини, као једини студент на српској настави из Косовске Митровице . Специјализирао је Педијатрију у Београду на Институту за здравствену заштиту мајке и детета   „Др В.Чупић „.

Лекарски стаж је обавио у Дому здравља у Косовској Митровици, где је засновао и први радни однос. …

Миланко Ђино Јеротијевић

Рођен је 28.01.1934.године у Косовској Митровици.

Доајен изворне народне музике, поборник православља.

Био је фудалер “ Трепчe“.

Највећа љубав му је била музика. Препознатљивог гласа, осећаја за ритам и мелодију, непоновљиве интерпретације, посебно изворних српских песама с Косова и Метохије.

Добио је низ признања , награду за посебне заслуге у развоју културно -уметничког стваралаштва, “ Златну значку“ КПЗ Србије.

Био је најуспешнији солиста на Осмој смотри фолклорних ансамбала, носилац плакете за најбољег вокалног солисту 1996. и 1997. године, снимио две плоче, члан КУД-а “ Венац“.

ђино јеротијевић

Благоје Стевић

Рођен 08.08.1950.године.у Косовској Митровици.

Основну и средњу економску школу је завршио у Косовској Митровици,

За секретара „Савеза аматера општине Косовска Митровица“ именован је 1997.године.

Максимално се ангажовао на унапређењу аматеризма у Косовској Митровици за шта је добио више значајних награда. Био је члан КУД „Боро и Рамиз“.

После своје смрти оставио је иза себе једно сећање на увек насмејаног и на шалу спремног Благоја, увек присутног на свим културним манифестацијама града

Илија Спирић

Рођен 09.07.1941.године у Косовској Митровици

У родном граду завршио је “ Вишу машинску школу“.

Радни век је провео у комбинату “ Трепча“, у руднику “ Стари Трг“, где је остао упамћен по бројним иновацијама. Био је председник „Друштва Косова и Метохије оболелих од мултипле склерозе“ и члан “ Друштва Србије“.

Био је велики борац за права оболелих од те тешке болести и ангажовао се да оболели лакше дођу до посла , лекова и медицинских помагала. Након њега је остала једна велика празнина у смислу борбе за оболеле од те болести .

Награђен је “ Орденом рада са сребрним венцем “ и другим признањима.

Иза себе је оставио супругу и троје деце.

Био је најуспешнији солиста на Осмој смотри фолклорних ансамбала, носилац плакете за најбољег вокалног солисту 1996. и 1997. године, снимио две плоче, члан КУД-а “ Венац“.

Миодраг Радомировић

Рођен 08.05.1956.године.

До сада је објавио 12 књига:

 • „Месец изнад Виноградске“, Приштина, 1996;љубавна
 • „Смањите ми ташну“, Приштина, 1997; дечја
 • „ Марија, отвори врата“, Приштина, 1999; дечја
 • „Писма из склоништа“, Косовска Митровица, 2000;дечја
 • „ Планета снова“, Рашка, 2003; дечја
 • „Окрени стопе, Арсеније“, Рашка, 2003;родољубива
 • „Продавница маште“,Врање, 2007; дечја
 • „Ево ти рука, циганко“, Косовска Митровица 1995;певана поезија

Mилан Михајловић

Рођен 17.02.1966.године у Косовској Митровици. Дипломирао на Рударско-металуршком факултету и стекао звање геолога. Радио као новинар у телевизији „Мост“, сада као директор Градске библиотеке „Вук Караџић“. Председник „Књижевног друштва Косова и Метохије“.

Објавио књиге поезије : „Колашински расковник“, “ Центон“, „Раскопани темељ“, “ У колевци твога срца“, “ Срне и ране“.

Песме су му превођене на руски, пољски и румунски језик.

milan-mihajlović
 • „Кад славуји плачу“, Косовска Митровица, 1999;певана поезија
 • „Ла луне ау-дессус де Виноградска“, /превод на француски књиге „Месец изнад Виноградске“,Рашка, 2003;
 • „Код старог бунара“-приче из старе Косовске Митровице, Косовска Митровица, 2013.проза
 • „Ноћас док Ибар сну гледа у длан“, Косовска Митровица 2016. градска, урбана и љубавна…

У штампи је  његова шеста  књига дечјих песама  „Дете бити није лако“ у издању  приштинске „Панораме“, у припреми је друго издање књиге „Код старог бунара“ и друго допуњено издање књиге певане поезије „Ево ти рука, циганко“.

Заступљен је у Антологији косовско-метохијских песника, Антологији косовско-митровичких писаца, зборницима: „Светопољски камен“, „Векови изникли из корена“, „Земља божурова“, „Светопоље“ и више других зборника, часописа и осталих периодичних издања. Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва писаца Косова и Метохије, Књижевног клуба „Трепча“ из Косовске Митровице, Књижевног клуба „Сјеверац“ из Подгорице. Покретач је листа  за књижевност  „Перо“ при Књижевном клубу „Трепча“.

Један је од најпродуктивнијих и најбољих текстописаца у  ондашњој Југославији и данас у Србији. Аутор је преко 1000 снимљених текстова за народну и забавну музику. Његове песме извођене су и добијале значајна признања на великим фестивалима као што су: „Илиџа“, „Песма Евровизије“- /избор  за представника Југославије на фестивалу „Песма Евровизије“/, „Акорди Косова“, „Посело 202“, „Сабор народне музике РТС“,итд.

Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва писаца Косова и Метохије, Књижевног клуба „Трепча“, Удружења новинара Србије и Међунаредног удружења новинара, Савеза музичких аутора  Србије СОКОЈ…Живи и ради у Koсовској Mитровици кoју није ни једног дана напуштао…

Добитник je награде РТС-а и признања за ТВ репортажу на фестивалима у Кучеву и Сомбору 2005.године,“Златне значке“ КПЗ Србије 2000.године, “ Пера деспота Стефана Лазаревића“ 2001. године, признања „Лазар Вучковић“ 2005.године и часописа “ Збиља“.