Знаменити Митровчани

Александар Аца Деспотовић

Рођен 17.04.1933.године  у Косовској Митровици у којој је завршио основну школу и Српску државну гимназију, а у Пећи средњу економску школу. Цео радни век провео је у “ Трепчи“ радећи на финансијским пословима.

Један је од организатора културног живота у Косовској Митровици. Почетком шездесетих година  с албанским песником Тефиком Бехрамијем основао је Књижевни клуб „Трепча“ …

Миомир Мики Јовановић

Рођен 17.03.1963. године у Косовској Митровици.

Био је радник Управе за трезор у служби за платни промет Народне банке Србије.

Био је председник „Удружења  младих уметника Митрикс“ и члан управе Кљижевног друштва Косова и Метохије.

Објавио је три књиге поезије. Награђен је “ Песничком повељом“ Књижвног клуба „Карађорђевић“ и специјалном повељом „ЈУ поет феста“ у Суботици….

Сава Ганић

Рођен у Белој Паланци у којој је и почео да игра фудбал. а наставио је у Железничару из Ниша, Слободи из Тузле и Трепчи из Косовске Митровице, где сенакон престанка активног играња фудбала почео да гради тренерску каријеру. Упоредо је радио и као наставник физичког васпитања у Митровачким основним и средњим школама …

Оливер Ивановић

Рођен је 1. априла 1953. године од оца професора историје Богдана и мајке професорке српског језика и књижевности Олге у селу Рзнић код Дечана.

Завршио је основну школу, као и машинско-техничку стручну средњу, у Титовој Митровици (данашња Косовска Митровица) Његова породица је пореклом из Црне Горе, из племена Кучи. Његови родитељи су након смрти, по њиховој жељи сахрањени у Подгорици….

Др. Месуд Меско Џековић

Рођен 14.01.1961.у Косовској Митровици.

Основну и средњу школу је завршио у Косовској Митровици, Медицински факултет на Универзитету у Приштини, као једини студент на српској настави из Косовске Митровице . Специјализирао је Педијатрију у Београду на Институту за здравствену заштиту мајке и детета   „Др В.Чупић „.

Лекарски стаж је обавио у Дому здравља у Косовској Митровици, где је засновао и први радни однос. …

Миланко Ђино Јеротијевић

Рођен је 28.01.1934.године у Косовској Митровици.

Доајен изворне народне музике, поборник православља.

Био је фудалер “ Трепчe“.

Највећа љубав му је била музика. Препознатљивог гласа, осећаја за ритам и мелодију, непоновљиве интерпретације, посебно изворних српских песама с Косова и Метохије.

Добио је низ признања , награду за посебне заслуге у развоју културно -уметничког стваралаштва, “ Златну значку“ КПЗ Србије.

Био је најуспешнији солиста на Осмој смотри фолклорних ансамбала, носилац плакете за најбољег вокалног солисту 1996. и 1997. године, снимио две плоче, члан КУД-а “ Венац“.

ђино јеротијевић

Благоје Стевић

Рођен 08.08.1950.године.у Косовској Митровици.

Основну и средњу економску школу је завршио у Косовској Митровици,

За секретара „Савеза аматера општине Косовска Митровица“ именован је 1997.године.

Максимално се ангажовао на унапређењу аматеризма у Косовској Митровици за шта је добио више значајних награда. Био је члан КУД „Боро и Рамиз“.

После своје смрти оставио је иза себе једно сећање на увек насмејаног и на шалу спремног Благоја, увек присутног на свим културним манифестацијама града

Илија Спирић

Рођен 09.07.1941.године у Косовској Митровици

У родном граду завршио је “ Вишу машинску школу“.

Радни век је провео у комбинату “ Трепча“, у руднику “ Стари Трг“, где је остао упамћен по бројним иновацијама. Био је председник „Друштва Косова и Метохије оболелих од мултипле склерозе“ и члан “ Друштва Србије“.

Био је велики борац за права оболелих од те тешке болести и ангажовао се да оболели лакше дођу до посла , лекова и медицинских помагала. Након њега је остала једна велика празнина у смислу борбе за оболеле од те болести .

Награђен је “ Орденом рада са сребрним венцем “ и другим признањима.

Иза себе је оставио супругу и троје деце.

Био је најуспешнији солиста на Осмој смотри фолклорних ансамбала, носилац плакете за најбољег вокалног солисту 1996. и 1997. године, снимио две плоче, члан КУД-а “ Венац“.

Миодраг Радомировић

Рођен 08.05.1956.године.

До сада је објавио 12 књига:

 • „Месец изнад Виноградске“, Приштина, 1996;љубавна
 • „Смањите ми ташну“, Приштина, 1997; дечја
 • „ Марија, отвори врата“, Приштина, 1999; дечја
 • „Писма из склоништа“, Косовска Митровица, 2000;дечја
 • „ Планета снова“, Рашка, 2003; дечја
 • „Окрени стопе, Арсеније“, Рашка, 2003;родољубива
 • „Продавница маште“,Врање, 2007; дечја
 • „Ево ти рука, циганко“, Косовска Митровица 1995;певана поезија
 • „Кад славуји плачу“, Косовска Митровица, 1999;певана поезија
 • „Ла луне ау-дессус де Виноградска“, /превод на француски књиге „Месец изнад Виноградске“,Рашка, 2003;
 • „Код старог бунара“-приче из старе Косовске Митровице, Косовска Митровица, 2013.проза
 • „Ноћас док Ибар сну гледа у длан“, Косовска Митровица 2016. градска, урбана и љубавна…

У штампи је  његова шеста  књига дечјих песама  „Дете бити није лако“ у издању  приштинске „Панораме“, у припреми је друго издање књиге „Код старог бунара“ и друго допуњено издање књиге певане поезије „Ево ти рука, циганко“.

Заступљен је у Антологији косовско-метохијских песника, Антологији косовско-митровичких писаца, зборницима: „Светопољски камен“, „Векови изникли из корена“, „Земља божурова“, „Светопоље“ и више других зборника, часописа и осталих периодичних издања. Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва писаца Косова и Метохије, Књижевног клуба „Трепча“ из Косовске Митровице, Књижевног клуба „Сјеверац“ из Подгорице. Покретач је листа  за књижевност  „Перо“ при Књижевном клубу „Трепча“.

Један је од најпродуктивнијих и најбољих текстописаца у  ондашњој Југославији и данас у Србији. Аутор је преко 1000 снимљених текстова за народну и забавну музику. Његове песме извођене су и добијале значајна признања на великим фестивалима као што су: „Илиџа“, „Песма Евровизије“- /избор  за представника Југославије на фестивалу „Песма Евровизије“/, „Акорди Косова“, „Посело 202“, „Сабор народне музике РТС“,итд.

Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва писаца Косова и Метохије, Књижевног клуба „Трепча“, Удружења новинара Србије и Међунаредног удружења новинара, Савеза музичких аутора  Србије СОКОЈ…Живи и ради у Koсовској Mитровици кoју није ни једног дана напуштао…

Mилан Михајловић

Милан Михајловић је рођен 1966. у Косовској Митровици, на северу Косова и Метохије, у Србији, где и сада са својом породицом живи, ради и ствара. У родном граду је завршио основну и средњу школу, као и Факултет техничких наука (одсек – геологија). Радни век је започео 1991. као новинар у Радио Косовској Митровици, a од 2000.- те до 2003. године био је и Одговорни уредник ове медијске куће која је од 1998. године функционисала у саставу Првог програма Радио Београда ( РТС). Од 2003. године ради као уредник културно-уметничког програма Телевизије МОСТ у Звечану, на северу Косова и Метохије. Од 2017. године је директор Градске библиотеке „Вук Караџић“ у Косовској Митровици.

Аутор  је шест књига поезије: „КОЛАШИНСКИ РАСКОВНИК“( Књижевна заједница Звездара – Београд,1994.), „ЦЕНТОН“( БИГЗ – Београд,1998.), „РАСКОПАНИ ТЕМЕЉ“    ( Српска књига – Рума,2002.), „У КОЛЕВЦИ ТВОГА СРЦА“( РИВЕЛ Ко – Београд, 2002.)  „САЋЕ СВИХ МАТИЦА“(ХВОСНО – Дом културе“Свети Сава“ – Исток, Косово и Метохија,2008.),“СРНЕ И РАНЕ“(Српска Књижевна Задруга- Београд,  2019.) . Песме су му објављиване у бројним књижевним часописима и антологијама и превођене на више светских језика ( руски, пољски, румунски, бугарски, енглески, француски, италијански, арапски…).

 

Добитник је више књижевних награда и признања, између осталих: ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ КУЛТУРНО ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ(Београд-2000.године), „ПЕРА ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА“ на Видовданском песничком причешћу у манастиру ГРАЧАНИЦА, на Косову и Метохији(2001.), Годишње књижевне награде часописа за културу“ЗБИЉА“-Београд(2004.), престижног песничког признања“ЛАЗАР ВУЧКОВИЋ“(2005.), Годишње  награде Књижевног друштва Косова и Метохије“ГРИГОРИЈЕ БОЖОВИЋ“(2009.) за најбољу књигу  објављену у 2008.години “Саће свих матица“, Специјалног признања АКАДЕМИЈЕ“ИВО АНДРИЋ“ у Београду (2010.), „ПЕСНИЧКОГ УСПЕНИЈА“ најпрестижнијег признања Културне манифестације СОКОЛИЦА у Звечану, на Косову и Метохији(2016.)., СРЕБРНОГ ЛЕТЕЋЕГ ПЕРА на 12. Међународном фестивалу поезије  Славјанске књижевне и уметничке академије у Варни, у Бугарској (2018.), Књижевне награде“ХАЏИ ДРАГАН“ за збирку песама“Срне и ране“, у Пожеги (2020.).

 

Од 1991. до 2000. године био је председник Удружења младих уметника „МИТРИКС“ из Косовске Митровице. Од 1995. члан је УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ,  а у периоду од 2001. до 2013. године био је и председник КЊИЖЕВНОГ ДРУШТВА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ и члан Управе УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ  у два мандата. Од 2014. до 2018. био је члан  Одбора за међународну сарадњу УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ. Од 1998. године члан је и Удружења новинара Србије.

milan-mihajlović